måndag 7 april 2008

Prolog - det där med cykelväska

Vi reste förstås med flyg till Mallorca. Redan när jag bokade passade jag på att boka in våra cyklar, eftersom jag hört att det kan bli ont om cykelplatser om man väntar för länge.

Först veckan innan avresa började jag fundera mer i detalj på hur jag skulle packetera cykeln. Jag hade en vag plan att lägga den i min mjuka väska och förstärka denna, men insåg snabbt efter lite googling att det inte skulle fungera.

Efter att ha funderat på hur man skulle få en cykelkartong ut till Arlanda, på och av flyget och från flygplatsen i Palma till hotellet, så övergav jag även den tanken. Sen kan man tänka sig hur en kartong fungerar i bagaghanteringens omilda händer...

Mallorca08 002Jag begav mig därför till Cyklelcity och köpte en stor hård rejäl cykelresväska. Ingen jättekul utgift när man ska iväg på semester, men med tanke på att min sambo fick betala 500 kr i hyra för sin, så fick det bli så.

Så här i efterhand ångrar jag dock mig inte. Min cykel ska definitivt ut och flyga fler gånger. Alternativet att hyra på plats är minst lika dyrt som transporten av cyklar - per dag. Jag har visserligen hört att man kan hyra rätt okej cyklar på Mallis, men har svårt att tro att jag kan få tag på en cykel i kolfiber i exakt min storlek, med tjejstyre osv. Dessutom skulle jag få fortsätta undra hur min älskling skulle fungera för bergskörning, och bara att få testa detta var värt varenda öre. Hoppas bara jag har bättre tur än vad cykelmuppen Jesper haft med sin väska.

Mallorca_20080329_1790 Med den här väskan gick flygresan otroligt smidig. Väskan har bra hjul, så man hanterar den även enkelt till och från flygplatsen. Efter en tur och retur-resa har väskan bara lite småskråmor. Det var också otroligt praktiskt att kunna packa ner det mesta av cykelkläder, hjälm, skor etc. Allt detta fick plats i cykelväskan. Plus hjulen i två stycken hjulväskor som man fick med på köpet.

När vi kom ner var vi 5 personer och 4 cyklar som skulle resa från flygplatsen till hotellet i Palma. Vi hittade faktist ganska snabbt en stor taxibuss som kunde ta oss alla.

Tillbakaresan var det lite värre med. Dagen innan avfärd hade en av tjejerna sett att några andra cyklister haft problem med att de fått en för liten taxi, och att det tagit evigheter att få dit en ny taxi, i rätt storlek. Vi bad därför hotellet hjälpa oss att boka en stor taxi, som skulle kunna ta 4 personer med 4 cyklar. Vi lyssnade på när receptionisten nogsamt förklarade att det rörde sig om STORT bagage.

Gissa om vi blev förvånade (och rätt sura) när vi kom ner på morgonen och det dök upp en taxi modell Ford Fucus. Både vi och hotellet förklarade att det inte var det vi ville ha. Då kom det en bil till, en Citroen Zara Picasso. Chaufförerna påstod att det var de största bilarna som fanns. Vi protesterade, och chaufförerna kliade sig i huvudet. Vi var rätt sura, så när vi fick syn på en minibusstaxi en bit bort, så försökte vi kalla på den. Då blev det fart. I ett huj lastades fyra cyklar in i Citroenen, resten av bagaget i Forden, och samtliga passagerare i den senare. Vi trodde aldrig de skulle lyckas, men det gick vägen, och vi kom iväg. Lärdom man kan dra av detta: om du hittar en taxichaffis på ner-resan med stor bil, ta hans visitkort!


Inga kommentarer: