onsdag 26 december 2007

Den sk instegscykeln skulle kunna vara en cross!

Jag befinner mig alltså i sydligaste Sverige, tillsammans med min familj och min cross. Vad gäller den senare, så är jag så galet nöjd med min cross, så jag tänkte slå ytterligare ett slag för den typen av cykel. Jag har ju skrivit en del om processen "att skaffa racer" i tidigare inlägg.

Det jag funderar på är om inte crosscykel även skulle kunna vara den perfekta instegscykeln. Den behöver inte vara jättedyr - jag köpte min för runt 10.000 med okej komponenter. Det är en rubust och pålitlig cykel, med kraftigare hjul, som ändå är relativt lätt. Sätter man på släta däck får man ut mer fart ur den. Man har mer "rätt sittställning" än på en hybrid, och samma typ av växlar och bromsar som på en racer. När man sen känner att man vill växla upp, så har man en perfekt vintercykel i sitt stall.

På samma tema, så undrade en av mina trogna läsare, Pia, för ett tag sen om man, när man ska skaffa sin första racer ska gå direkt på den där tjusiga kolfiberhojjen. När man ändå är igång. Jag tycker inte svaret på den frågan är helt självklart. Förvisso är det ju som jag skrivit tidigare, att ju bättre och lättare cykel, desto roligare är det faktiskt att cykla.

Men samtidigt. Det är faktist en riktigt häftig känsla att uppgraderafrån en "enklare" och tyngre cykel till en lättare med finare komponenter. Det kan låta knasigt, men det är definitivt något som jag själv inte skulle ha velat vara utan. Jag började med att köra en Bianchi med aluminiumram och Ultegra, och det var inte direkt en dålig cykel. Det var ändå en otroligt häftig känsla att byta upp sig till den kolfibercykel som jag kör nu, men det hade jag ju liksom inte vetat om jag inte haft den andra först.

Förstår ni hur jag tänker? När jag började cykla landsvägscykel hade jag ärligt talat fullt upp med att bemästra cykeln första året. Växlingen och bromsningen är ju lite speciell, man är rädd om de tunna hjulen, man sitter lågt och har inte så bra uppsikt. Det tog också lite tid innan jag tordes dra på och köra lite fortare etc. Därför tror jag en cykelcross hade varit perfekt för mig att komma igång med landsvägscykling.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!

Det var ju jätteroligt att läsa detta, din blogg är ju full med fakta som jag som precis köpt en jättefin racer utan att ha cyklat en meter ute ännu, men gått på spinning i flera år, verkligen har glädje av! Både klädseltips, spinning, musik, ja, jag är verkligen glad att jag har hiitat din blogg! /Ingrid

Stina sa...

Tack Ingrid! Även om det snöar ute, så hoppas iaf jag att det snart, så snart ska gå att ta ut racern!