söndag 4 november 2007

Vintervikenträning - distanspass 2

Dagens vinderdistanspass startade i Årstaberg och gick ner över Södertörn med avslutningsfika i Vinterviken, därav namnet. Vi var återigen ca 10 glada cyklister som slöt upp vid start.

Idag kändes farten betydligt bättre än vid förra passet. Visst var det fortfarande motigt i backarna, men det kändes ändå lite bättre. Jag skulle gärna vilja skriva att jag blivit starkare sen sist, men det var nog snarare så att vi höll ett jämnare och lägre tempo, och att jag inte tog ut mig i början, som jag gjorde förra gången.

Jag är ändå nöjd med min insats idag och kännner mig stolt över mig själv. Vi höll trots allt på i 3 h i sträck och det mer än vad mina sommarträningar i år har varat. Det var först mot slutet som låren började säga ifrån på riktigt och jag kände mig inte lika sliten på slutet idag som förra gången.

Tyvärr fick jag lov att hoppa över fikan i Vinterviken. Jag kände att jag inte skulle grejja ta mig upp på cykeln och ta mig hem om jag satte mig ner i värmen. Tyvärr, för fikan efter träningen är annars en sann belöning. Både för att det är gott och för att man får möjlighet att surra med de härliga cykelkompisarna en stund till. Förvisso surrar man ju en hel del under sån här distanscykling, men det är inte riktigt samma sak...

Jag gillar den här vinterträningen mer och mer för varje gång, trots att det blir allt kallare väder. Socialt är det också, för får en chans att lära känna varandra lite mer, i och med det lite lägre tempot. Och bara det är värt turerna!


Turen
Via mässan åkte vi mot Huddinge. Vi körde skogsväg parallellt med Glömstavägen, över en liten bro mellan Tullinge- och Albysjön (se bilder nedan). På bron tog vi en första kort paus, för att beundra utsikten. Sen gick turen på Hågelbyleden, ner mot Tumba, förbi Kvarnsjön, mot Södertäljevägen.

I korsningen mot St Botvids väg hade vi kommit halvägs, och här stannade vi för, vad som närmast unisont röstadades till "årets sämsta kisspaus". Det var inte mycket till skydd mot insyn där, i korsningen. Den minimala mysfaktorn bidrog till att det blev en mycket kort paus, precis så att man hann slänga i sig en energibar.

Vi fortsatte därefter mot Botkyrka, förbi Skärholmen. Efter Skärholmen tog vi mot Mälaren och fortsatte sedan mot Vinterviken längs Mälarens strand, en vacker sträcka på skogsväg. Det var en hel del folk ute och promenerade. De flesta lät oss snällt passera. En del blev skrämda av mina skrikande bromsar.

Framme i Vinterviken, efter drygt 3 h cykling, så var det dags för fika. Jag kände mig dock som sagt så pass nerkyld och sliten, så jag valde att fortsätta direkt hem, mens ork fanns.

Karta (klicka för att förstora)


Distans: 58 km
Tid: 3 h

Utvärdering av klädsel
Temperaturen idag var 3-4 plusgrader. På överkroppen hade jag undertröja, kortärmad cykeltröja och Hovets lite tjockare vinterjacka. Det var okej. Lite varmt i början när solen låg på, men skönt på slutet. På underkroppen hade jag cykelbyxor, ben- och knävärmare (sic) och ett par Craftbyxor i strech m vindskyddytterst. Det blev inte för varmt. Jag hade tjocka Hestravantar (tredelade) och cykelmössa plus öronskydd, det var perfekt idag.

Fötterna, däremot, fick stryk idag. Jag hade tre lager strumpor i mina vinterkängor; ett par tunna, ett par lite tjockare, och ett par raggsockar. Det var nog ett lager för mycket. Det blev trångt och därmed kallt nästan från start. Nästa gång åker dessutom de tjocka neoprenskydden på.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, visst var det en härlig tur i dag! En tur med mycket asfalt, men det blir mer skog söndagarna framöver.
Det där med kläder är inte lätt. Jag hade för lite. Jag skulle inte vilja säga att jag frös, men var kall.
Jag hade bara två tröjlager, kunde ha haft ett till. Skoöverdragen ska på nu, och en tjockare mössa, troligen också bättre vantar.
Men förra söndagen, då det iof var mycket varmare, hade jag för mycket kläder på.

Men vi ses på spinningen på fredag.
/Sussi

Stina sa...

Ja, det var verkligen härligt. Känslan satt i hela dan idag, och gör det lite fortfarande. Utan cyklingen skulle veckorna vara mycket tyngre...

Jag tänkte att de där korta uppföljningarna kan vara bra till nästa år, så man slipper testa sig fram hela tiden :-)

Kram och ses på fredag!