söndag 25 november 2007

Söndagsdistans från Stora Mossen

Så var det dags igen för veckans distanspass. Idag skulle vi köra med Affe, vår tränare.

Passet föregicks av en del våndande. Igår köpte jag både skärmar och dubbdäck. Skärmarna passade tyvärr inte och våndandet rörde huruvida jag skulle lägga på dubbdäcken eller inte. Igår var det minusgrader, men i morse hade temperaturen krupit upp ovanför nollstrecket. Jag bestämde mig för att inte lägga på dubb.

Redan strax efter Tranebergsbron började jag ångra beslutet att inte lägga på dubb. På marken låg något som mest liknade slush puppie, eller frozen Margarieta. Men mest av allt saknade jag bakskärm, som skulle ha förhindrat att den isiga sörjan piskades upp över ryggen på mig.

Vi körde från Stora Mossen ut förbi Lövsta och Hässelby, genom Görvelns naturreservat och upp mot Kallhäll. Nånstans i de trakterna svängde vi tillbaka mot stan och körde genom Järvafältet, förbi Rissne, ner mot Bromma, och tillbaka till Stora Mossen.

Nån stans inne i Görvelns naturreservat kom första vurpan, och vi blev varse att det var riktigt riktigt halt. Vi som inte hade dubbar fick köra allt försiktigare. Nere på Järvafältets grusvägar blev det till att köra i promenadtempo.

Så nu är det dubbar på som gäller för resten av säsongen. Idag lärde jag mig att även om temperaturen är över noll grader så blir det snabbt isigt och spårigt på skogsvägarna. Isigt och spårigt med vatten ovanpå var en lite otäck ny bekantskap.

Det vore att ljuga att säga att dagens tur var behaglig, även om sällskapet som vanligt var trevligt, vägen var vacker osv. Det kyliga fuktiga vädret gjorde att jag var genomblöt mot slutet. Jag hann aldrig bli riktigt frusen, men jag var rätt röd i skinnet när jag kom hem. Benen var stumma och svarade dåligt, så jag kom återigen på efterkälken i backarna. Men det är bara att kämpa på, för nästa gång går det bättre!

Turen (klicka på kartan för att förstora den):


Detta är den ungefärliga turen för dagen. Min GPS visade sig vara urladdad, så jag plottade ut turen så gott jag kunde på Map my run.

Distans: Nånstans mellan 50-60 km.
Tid: 3 h 50 minuter

Utvärdering av klädsel
Idag var det ca 1 plusgrad och fuktigt. På överkroppen hade jag undertröja, kortärmad cykeltröja och Hovets vinterjacka. På benen testade jag Gortexbyxorna igen med cykelbyxor och enkla benvärmare under. Gortexbyxorna var perfekta i kyla / fukt. På fötterna steps (nylonstrumpor) innerst, ett par tunna yllestrumpor och ett par raggsockar i vinterkängorna. Utan på det de tjocka neoprenskydden. Fötterna var rätt det jag frös mest om, men det var inte outhärdligt.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på väder och vind samt andra faktorer var det en stark bedrift att klara av det avståndet på den tiden. Snyggt jobbat! :)

Stina sa...

He, he, tack! Man känner sig inte som Contador, precis, men rätt nöjd med sig själv ändå :-)