söndag 18 november 2007

Göra ren cykeln - var och med vad

Det där med cykelrengöring är ett ständigt dilemma som bara blir mer akut så här på vintern. När man bor i stan måste man hitta lämplig plats för cykeltvätt, och det är inte alltid så enkelt.

Någon rekommenderade OK:s gör det själv-hallar, och det har fungerat väldigt bra för mig. Där finns tillgång till varmvatten och man står inomhus, vilket är skönt så här på vintern. Det som är bökigt är förstås att ta sig dit med rengöringsprylar och allt.

Själv är jag just nu så lyckligt lottad att det finns en tvätt i det garage där vi har bilen. Då kan jag ha grejjerna liggande i bilen, och slipper släpa, samtidigt som det är nära hem. Cykeln blir rengjord betydligt oftare än förr.

Sen är det det där med rengöringsprodukter. Jag har en absolut favorit, en Motorexprodukt som fanns på sprayburk (absolute bike clean, tror jag), men den finns inte att köpa längre. När man sprutade på den rann smutsen verkligen av. Men precis som alla andra cykelrengörningsprodukter, så var den dyr, svindyr.

Sist jag var på jakt efter rengöringsmedel så fick jag ett riktigt bra tips av försäljaren, dock. Yes power spray. Kostar 40 spänn, och är bra mycket bättre än alla konstiga dyra citrushistorier som sägs vara specifika för cyklar. Man sprayar på och låter verka lite, och spolar av. Funkar riktigt bra. Inget mirakel, men väldigt mycket bättre än jag först trodde när jag fick höra det.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Hur reagerar växlar och nav på Yes? Yes löser ju fett ganska bra. Behöver du smörja oftare då?

Själv kör jag med bilshampo i duschen med varierande resultat. Hade varit enklare med spray.

Anonym sa...

Hej Stina

Motorex bike clean finns kvar. Var absolute en turbovariant av det medlet?

Skåneturen idag var rätt smutsig. Cykeln var det första som fick omsorg när jag kom hem, men jag orkade inte mycket mer än att skölja av smutsen och smörja kedjan.

Du hade gillat strukturerna på de nakna, nyplöjda åkrarna. Värsta fraktalerna och vissa ytor var nästan silverglänsande medan andra var matta och bruna. Riktigt fotoläge.

Stina sa...

Christer: måste säga att jag inte märkt nån skillnad, men jag smörjer kedjan varje gång och undviker att spreja rengöring på naven. Har också använt badkaret en gång, men då blev min sambo inte så glad på mig.

Anette: det var det definitivt. På cykelcity sa de att den dragits in pga att sprejflaskan var farlig eller nåt.

När du beskriver det så får jag hemlängtan. Suck. Men nu är det inte långt till jul, och nästa besök till Skåne. Med cross den här gången. Om det inte blir snö, förstås.

Anonym sa...

Hej Stina!

Ville bara tipsa om ett medel som är mycket effektivt men som bara bör användas utomhus eller i tvätthall etc.
Det heter Bräkleen och kan köpas i mackar med hyfsat sortiment.
Skiten "rinner av" väldigt lätt och kedjor, nav etc blir som nya. När jag köpte min nya racer kom jag av en tillfällighet på att hela drivlinan gick tyngre än på min 11 år gamla ciytbike. Efter mycket undersökande kom jag fram till att det var kedjan som var stel (infettad och seg). Sedan sprayade jag på Bräkleen ett par ggr och smorde in den med mycket tunnflytande olja och den blev mycket mjuk och fin och följsam. Jag har använt samma teknik på min citybike under ca 11 års tid och det har fungerat klockrent. Även växelförare mm har fått sig en stänkare samtidigt.
Hälsn Ove

Stina sa...

Just, ja. Det har jag också testat. Det är ännu mer effektivt än Motorex. Det känns inte så miljövänligt, dock, men jag vet inte? Och jag har också för mig att det också är ganska dyrt. Men, som du skriver, så är det galet effektivt.

Anette Kiss sa...

Besök i Skåne till jul. Det är ju typiskt. Då är ju antagligen inte jag där. Vilka datum är du nere och hur tajt är ditt julschema? Det går faktiskt att ta en liten runda även om jag bara har landsvägshojar och du har crossen med dig.

Förresten - logga in på cykelklubben.se. Jag tror att jag har hittat dig där och du har nog ett kompismeddelande väntandes på dig :-) (om jag nu har hittat rätt).

Stina sa...

Jag kommer ner runt den 22 och vet inte riktigt när jag åker hem. Förmodligen först efter nyår, tror jag. Hoppas såå att det går att få till en runda!

Jo, du hade rätt, och nu är det du som har ett meddelande, om tekniken lyckades mig, vill säga.