onsdag 31 oktober 2007

Sadel med anpassad sittbredd

Så här i höstmörkret bestämde jag mig för att liva upp mig själv med en ny sadel. När jag kör längre träningar och lopp får jag ofta domningar i underlivet och skavsår. Hittills har inga sadlar jag testat funkat så där jättebra. Jag har t.ex. testat Selle Italias damsadel, men den passade mig inget vidare. Det som funkat bäst hittills har varit SI:s SLK, som jag har på min racer.


Jag har därför spanat på en Spezialised med anpassad sittbredd hos Cykelspecialisten ett tag. När jag körde Roslagshösten berättade en av tjejerna att haft samma problem som jag tills hon skaffat en sån här sadel. Då hade problemen försvunnit.

När man ska köpa den här sadeln får man sätta sig på en geledyna (se bild). Säljaren mäter därefter avståndet mellan avtrycken av sittbenen på dynan, och man får en sadel med ett mått som är anpassat för ens anatomi. Det kan ju inte vara dåligt, eller hur?
Idag testade jag sadeln för första gången på mitt lunchcrosspass. Det funkade bra men det var ett lite kort pass för att verkligen känna skillnad. Det verkliga testet blir när jag kör nästa distanspass. Jag återkommer med rapport!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stina!

Inte visste jag att man kunde beställa måttanpassade sadlar?! Men det verkar kanonbra för rumpan och de ädlare delarna är ganska hårt utsatta har jag märkt. På spinningen har de olika sadlar och de som har en "skåra" i mitten har passat mig bäst. På min racer har jag en hård variant som jag jämt får ont av. Trodde det skulle gå över efter ett tag men det blir bara att tidpunkten för domningarna och smärtan flyttas framåt en smula för varje gång jag kör.
Det som jag fortfarande har problem med är att mitt högra knä börja värka som sjutton efter ca en halvtimmes cykling. Har provat att flytta sadeln i olika riktningar, flyttat pedalfästena åt olika håll etc men inte lyckats få bort smärtan helt. Finns det nåt ytterligare tips du kan ge mig?
Stina, Tack för en kanonbra blogg för jag har fått jättemycket hjälp i min strävan att få en bra cykelkarriär "på gamla dagar".
Hälsar Ove

Stina sa...

Hej Ove! Jo, som sagt, det ska bli kul att testa. Vad gäller ditt knä så skulle jag gå iväg till en läkare eller naprapat med det, så att det inte blir kroniska smärtor så småningom. Själv har jag haft lite småont i armarna ett tag, och när jag väl gick iväg med det, så visade det sig vara tennisarm och musar, dvs inflamerade muskelfästen på både under och översidan i båda armarna. Eftersom jag gått så länge med det (tyckte inte det var tillräckligt allvarligt), så kommer det att ta lång tid att läka. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte skaffade hjälp tidigare...

En sak som man kanske glömmer bort är också att hålla knäna varma. Jag har nästan alltid knävärmare när jag kör. Under långa byxor, eller bara om det är varmare. Jag kör nästan aldrig utan.

Sadelhöjden kan påverka. Testa höja/sänka ett par milimeter i stöten. Sen är det också bra att stretcha lårmuskeln. Om man sitter mycket i jobbet och har cykling som träningsform kan lårmuskeln bli kort och då får man ont i knäna.
Men som sagt, prata med en naprapat, t.ex., först och främst!

Tack själv, Ove, för allt stöd!

Anonym sa...

Knäproblem kan komma från fotfelställning också. Min erfarenhet är att inlägg som man värmer i ugnen och som formar sig efter foten kan hjälpa. På ena sidan har jag med avsikt foten i lätt supination för att motverka överdriven pronation längst ner i tramptaget och slippa inåtvackling i knäleden. På så vis slipper jag smärta på knäets insida. Finns också shims (LeWedge) som sätts mellan sko och kloss. Man kan experimentera själv eller höra med expert. Veloposition(.se) har nyligen öppnat i Göteborg och kan kanske hjälpa till?

Max Payam sa...

Hej Stina
Jag har samma problem med de ben i beckenet som sitter på sadeln.
Jag är mycket intresserad av att veta hur det gick efter att du fått anpassad sadel.
Tack
mvh Max