lördag 20 oktober 2007

Hårt pass - sen vilodag

Varje vinter får vi som medlemmar i Fredrikshof möjlighet att delta i ett spinningpass. Detta brukar hållas på fredagkvällar, på SATS Regeringsgatan. Trots att jag själv jobbar som instruktör, så har jag anmält mig, eftersom det brukar vara bra klasser, med mycket cyklingsfokus. Dessutom träffar man en massa cykelkompisar, och det vill man ju inte missa.

Passet igårkväll var riktigt, riktigt bra. Vår instruktör Robert, som till vardags är Valhall-cyklist, gjorde ett i mitt tycke toppenpass. Bra musik, bra upplägg med lagom fördelning på intervaller och vila som passade bra in i vinterträning.

Skillnade mellan det här passet och ett vanligt spinnpass var att vi fick pulszoner att ligga i anpassade för folk som tränar lite mer än vanligt, men också anpassat för vinterträning (mer om det längre fram). Det var fokus på träning och inte på koreografi. Ett riktigt cyklistpass, utan att bli tråkigt, som många brukar anklaga dessa pass för att bli. Vi fick också göra cykelspecifika teknikövningar, som man aldrig annars gör.

Jag hade tänkt hålla nere tempot efter en ganska tung vecka, men det gick inte alls. Det slog mig att det var längesen jag tog ut mig på ett spinningpas. Jag tycker jag brukar köra på när jag kör själv, men det blir aldrig riktigt samma sak. Det var också länge sen jag gick på någon annans pass som kändes helt rätt, och det var också kul.

Idag har jag tänkt vila. Det var egentligen inte planen, men ibland måste man våga vila, trots att det är så förbaskat kul att träna. Ibland säger helt enkelt kroppen ifrån, och då frå man lyssna.


6 kommentarer:

MonsterMamman sa...

Hahaha, åh, så jag känner igen det där. "Jag ska ta det lugnt" säger man innan passet, och sen är man som en våt trasa efter passet ändå! Anser du att man bör ge spinning fler chanser sas? Jag har hittills bara gått 1 gång (förra julen) och det var så trist tyckte jag då. Sen säger mång bitna spinnare att jag bör ge det fler gånger för att inse hur kul det är. Vad säger du, som instruktör?
Har inte hunnit skriva kommentarer på länge, men läser fortfarande varje inlägg du gör. Tack för en BRA blogg Stina!

//Anna

Stina sa...

Personligen tycker jag att det är 100% beroende på instruktören om spinning är kul eller inte. Hans eller hennes kontakt, rutin och timing, och även musikval, är helt avgörande. Det är lite jobbigt att säga det dock, när man själv är instruktör, för jag vet mycket väl att jag inte går hem hos alla. Jag försöker dock köra efter devisen att det är bättre att göra 50% 100% nöjda, än 100% 50% nöjda ;-)

Jag tycker du ska testa lite olika instruktörer. Sen kan det förstås vara så att du ändå inte gillar det, och då finns det ju måååånga andra alternativ. Som min nya kärlek, cyclo cross t.ex. :-D

TACK själv för att du läser!!!

MonsterMamman sa...

Nu ligger återigen en jobbig vecka bakom mig, så jag har äntligen tid för väsentligheter (som cykel, träning, foto....och familjen såklart ;)).
ack för svar, tror att d har en bra filosofi!
Ja, jag får väl prova nån mer instruktör helt enkelt. Jag tror att jag var lite störd över att tjejen som ledde då jag gick är en gammal arbetskamrat som jag inte hade jättevarma känslor för. Sen var ALLA så hippa och hade alla attribut, medan jag och min syster bara var där för att räna liksom.

Har börjat fundera litelitelite på att våga mig på att vara funktionär på gympan, men vet inte om jag törs liksom. Var det ett självklart beslut för dig att bli instruktör?

Btw. Jag gillade den nya bilden på dig (den gamla var också bra). Och Bilden i "överskriften" var också läcker.

Stina sa...

Jo, jag förstår precis. Man känner sig helt enkelt inte hemma. Då är det svårt att fokusera på träningen.

Vad gäller instruktörsskapet, så testade jag först en instruktörsutbildning i aerobics för en massa år sen. Jag fick erfara att det absolut inte var samma sak att vara ledare, som att gå på pass, vilket jag inte fattat. Kraven blev för stora, det var för läskigt, och jag gjorde aldrig klart utbildningen och tog aldrig jobb som ledare. Men tankarna fanns kvar, så för 3 år sen sökte jag till cykelinstruktör. Utbildningen var jättejobbig, men den här gången visste jag vad jag gav mig in på, jag visste vad som krävdes, både under och efter. De i gruppen som aldrig testat att leda grupper har, vad jag vet, forfarande inte jobb som ledare. Det jag vill ha sagt är väl att det krävs mycket mod och mycket vilja och det är bra om man mentalt har förberett sig på det... Jag säger det inte för att avskräcka dig, utan för att uppmuntra dig att göra allvar av dina tankar, och satsa. För i slutändan, så ger det så otroligt mycket, och det är värt varenda sekund av skräckblandad förtjusning.

MonsterMamman sa...

Ja, jag får fundera lite till på det där. Känner att det kan vara bra att börja som funktionär, för då får jag chansen att vänja mig lite. TAck för all info alla fall, hjälper mig att fundera vidare!

Stina sa...

Bra tänkt! Ta det stegvis och testa dig fram. Jag såg föresten att jag skrivit lite om instruktörsskapet i ett gammalt inlägg som du hittar under kategorin Spinning (om du inte redan läst det): http://www.cykel-spinning.se/2007/08/bli-spinningistruktr-fr-och-nackdelar.html