söndag 28 oktober 2007

Distanspass mot Saltsjöbaden

För exakt en vecka sen körde jag årets första vinterdistanspass. Veckan har varit hektisk, och jag ville dessutom få med en bild från turen som togs av en av mina medcyklister, Bosse (tack för bilden, btw!), så däför kommer rapporten först nu.

Det var god uppslutning, vi var 10 cyklister med lite olika typer av cyklar. De flesta körde mtb, en hade lvg (modigt!) och så vi var ett några som som körde cross. Med tanke på att det snabbt visade sig att jag var den svagaste i gruppen var jag väldigt glad åt den extra hjälp jag fick av mina smalare större hjul och min lite lättare cykel.

Färden gick mot Saltsjöbaden. Väl där nere körde vi Tattby, Solsidan, Älgö och tillbaka via Garvkroken. Efter detta tog vi Observatoriebacken upp (huvva, nästan som i sydlänska bergen), där jag var nära att ge upp. Det var väldigt skönt att höra de uppmuntrande orden från mina medcyklister när jag väl var uppe. Efter Observatoriebacken blev det ett varv till över Älgö.

När varv två var avklarat hade det gått ca två timmar, och det var dags för fika. Redan på förhand var det bestämt (nåja, nästan) att vi skulle fika på Stationshuset, Systrarna Volaire. Bättre cykelfika finns nog inte.

Så här glada var vi efter fikan:Färden hem gick genom Nackareservatet, på härliga skogsvägar. Även om det var grått, så lyste de fantastiksa höstfärgerna upp vår tur. Efter dryg timmes cykling skildes vi åt strax innan Björkhagen. Sen hade jag ytterligare en tjugo minuters cykling hem.

Den sista biten hem var riktigt, riktigt motig. Jag var helt slutkörd. Förutom att jag som sagt var den svagaste cyklisten i gänget och farten var lite väl hög för mig, så körde vi inte särskilt disciplinerat, dvs det blev lite ryckigt tempo. Jämn hög fart klarar jag för det mesta, men inte ryckig körning, då kroknar jag snabbt. Värst blir det i backarna, där jag ofelbart hamnar efter och det gör riktigt ont.

Trots allt var jag rikgtigt nöjd med mig själv att jag hängde med och inte gav upp. Förhoppningsvis kommer nästa distanspass inte att vara lika tungt.

Turen


Tid: 3 h 20 minuter
Distans: ca 65 km

Utvärdering av klädsel
Temperaturen i söndags var ca 5 plusgrader. På överkroppen hade jag undertröja, kortärmad cykeltröja och lättfodrad långärmad tröja. Det var perfekt. På underkroppen testade jag cykelbyxor, knävärmare och ett par Gore mtb cykelbyxor ytterst. De senare var för varma för 5 plusgrader, som temperaturen var idag. Längdåkningshanskar och cykelmössa var perfekt idag. Jag hade också med mig en extra undertröja och bytte om vid fikat. Det var otroligt skönt att få nåt torr på sig närmast kroppen när man skulle igång igen efter fikat.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Finns det cykelbana hela vägen från Slussen till Saltsjöbaden? Skulle gärna vilja cykla dit ut men har aldrig cyklat i Nacka med omnejd förr.

Stina sa...

Ja, jag tror att det gör det. Är osäker, för vi cyklar inte alltid på cykelbanorna. Jag vet dock att det är rätt svårt att hitta när man kommit till Fisksätra. Då behöver man ha karta eller nån som känner till cykelvägen. Det gäller oavsett om man cyklar på cykelväg eller på väg.