tisdag 9 oktober 2007

Arbeta fram ett nytt spinningpass: tester och genomförande

När jag är klar med bearbetningen och mixningen av musiken är det dags för tester. Först och främst lyssnar jag igenom alla övergångarna, särskilt de som överlappar. Oftast hör man inte tokigheterna förrän man faktiskt lyssnar på hela passet.

För att kunna testa passet gör jag en mp3-fil av som jag lägger på min IPod. Jag testar passet i sal eller ute, helst utan publik. Efter varje test gör jag justeringar av övningar, övergångar, tempo mm. Ibland byter jag ut låtar som inte funkar. Varje justering testas. Jag dokumenterar ändringar i övningar, och skapar en liten lathund som jag har med mig på passet. Den är en liten, ganska omärkligt pappersbit som ligger på styret när jag kör.

Först när det känns som det mesta sitter bränner jag en CD med hela passet. Jag ser till att testa CDn så att den funkar. Visserligen har jag alltid backupmusik med mig, för det fall då en skiva skulle sluta fungera.

Den första gången jag kör en ny klass blir också ett slags test. Det händer att det slinker igenom saker som inte funkar när man väl kör klassen, med instruktioner och allt. Vissa låtar funkar inte alls som man tror när man ska instruera. Nästan varje gång jag satt ihop ett nytt pass har jag fått göra ändringar efter första gången jag kört passet och bränna en ny skiva.

Jag använder mina pass ganska länge när jag väl skapat dem, ofta kör jag dem i 3 månader eller mer. När jag är på humör växlar jag med ett gammalt pass. Den största faran är väl att man själv tröttnar, men faktum är att jag lyckats hitta musik som funkar utan att jag blir jättetrött på den. Och ju bättre jag kan min musik, desto bättre instruktör blir jag!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan! Har du lust att dela med dig av ngn gammal låt-lista (till spinning)? Min "djupt älskade" spinninginstruktör skulle behöva en liten uppdatering - i övrigt är han snorbra :-)

Jag har precis idag trillat in på din blogg och läser så att ögonen blöder. Har drabbats av knävärk (håller på att utredas) så det blir nog ingen mara(löpning) för mig i år..... istället ser det ut som om jag håller på att glida ner i cykel-träsket ;-)
Jag vill också ha en racer. BAD TIME!

På återseende.
Du skriver jättebra!

Stina sa...

Hej Maria, och tack! Härligt att höra att du börjar hitta till cyklingen! För att göra det ännu roligare så tycker jag du ska gå med i en klubb, det är superkul och man får otroligt många nya cykelkompisar. Sen finns ju alltid Bimbo bikers-nätverket, som jag skrivit om nån nång. Hoppas du hittar en cykel snart, varför inte en cross (se artikel)?

Här kommer en låtlista från förr för 45 min, som inspiration. Den är rätt typisk för mig. Väldigt blandad musik, men kanske inte så mycket från hit-listan, och mycket energi:

Uppvärmning:
LL Cool J: Lets get Physical
Propellorheads: Spybreak

Kondition:
Alcasar: Physical
Ramsteing: Feuer frei
Fluke: Bullit
Depeche Mode: Route 66
Dino Lenny: I feel stereo
Okänd: It's in the Groove
Dave Gahan: Dirty Sticky Floor
Deep Dish: Flashdance
Geri Halliwell: Look at me
Darkness: Black shuck -AVSLUT

Nervarvning:
Janet Jacksson: All nite long
Erykah Badu: On and on