tisdag 11 september 2007

Höstkläder

Temperaturen sjunker stadigt och det har blivit dags att plocka fram lite mer kläder. Egentligen är det fortfarande samma utrustning som under sommarhalvåret som gäller ett tag till, bara det att man är fullt påklädd från början.

Det misstag man oftast gör i början är nog annars att man har för mycket kläder på sig, snarare är för lite, eftersom man är rädd att frysa. Effekten blir att man blir sjöblöt av svett, när man väl kommer igång, och så fort man stannar blir man nerkyld. En enkel tumregel (gäller både höst, vinter och vår) är att man ska frysa en lite aning under uppvärmningen, då är man perfekt klädd.

Här kommer en liten genomgång från topp till tå över lämlig klädsel vid, säg 10-13 grader, mulet och duggregn (dvs. typiskt höstväder).

Huvudet:
Hjälmen är självklar, eller hur? Under hjälmen kan man ha bandana eller, kanske ännu hellre, en tunn cykelmössa som går när över öronen.

Händerna
Från och med nu använder jag tunna Gore-hanskar, hela.

Överkroppen:
Alternativ 1: kortärmad cykeltröja + långärmad tunnare tröja. Hovets långärmade lättfodrade är perfekt. Alternativ 2: långärmad tröja med vindväst. Alternativ 3: kortärmad cykeltröja, armvärmare, vindväst. Själv tycker jag alternativ 1 är bekvämast. Om det duggregnar drar jag på en tunn, tunn cykelvindjacka. Regnjackor blir man som sagt våt innifrån av, och det tycker jag är sämre. Undertröja skippar jag för det tycker jag blir för varmt.

Btw. jag köpte en gång en Shimanocykeljacka i Gortex. Den är till och med för varm när det är minusgrader...

Benen
Alternativ 1: långa cykelbyxor med vadering. Alternativ 2: Korta cykelbyxor med benvärmare som går långt upp på låren. Alternativ 3: korta cykelbyxor som jag drar tights över. Nån stolle påstod att man ska ha tightsen under cykelbyxorna. Visst är det snyggare, men som tjej kan jag säga att man bör undvika. Efter en timmes cykling fick åtminstonen jag rejäla skavsår. Alternativ 2 är min favvo.

Fötterna
Från och med nu är det skoskydd på. Jag använder neoprenskydd med glatt yta för att hålla värmen främst, men även för att hålla borta fukten. I skorna har jag strumpor, förstås. Jag använder alltid löp- eller cykelstrumpor, eftersom dessa inte blir våta (och sen kalla) som bumull kan bli. När det är lite kyligare har jag ett par nylonstrumpor innerst, ett trick jag lärt mig av en hästtjej och som jag inbillar mig funkar.

Låt inte vädret hindra dig! Höstcykling har också sin charm, jag lovar!


9 kommentarer:

Helena sa...

Håller helt med dig om att man inte ska ha ha tightsen under cykelbyxorna. Gjorde den tabben på en av mina första cykelturer i våras, dessutom var det vindlöparbyxor, lite mindre elastiska med en hemsk sömn precis mitt på. Ajaj kan man säga. Men man lär sig!

Jesper Sundewall sa...

Du glömde något kära Stina. Korta cykelbyxor med knävärmare och liniment. Vader är vackra och bör visas (givet att de är rakade) så länge som möjligt in på hösten...

Stina sa...

Fasiken. Jag visste att det var nåt mer :-)
Fast jag har inte hittat nåra riktigt bra... Tips?
PS Rakade ben känns självklart, ja ;-D

Jesper Sundewall sa...

Jag kör med Santinis som finns att köpa på Cykelcity och är helnöjd med dem. De är långa nog så de sitter uppe ordenligt men smiter samtidigt åt fint runt vaden. Eller var det sports balm du syftade på. Där är jag en novis och håller som bäst på att pröva mig fram. Min erfarenhet är att inte köra det kraftigaste på precis nyrakade ben...

Anonym sa...

Bra, då vet jag hur jag ska klä mig idag. Du är en klippa, ses snart.

MonsterMamman sa...

Hej Stina,

Brukar du köpa kläder i butik eller beställa via nätet? Hur upplever du storlekerna på cykelkläder? Jag var och kollade på en vattenavvisande jacka på en cykelaffär nu i veckan och insåg att jag behövde storlek small. Det var en totalt ny erfarenhet för mig, det är inte så att jag brukar få köpa den storleken i vanliga fall. Jag vet nu inte om jag ska våga beställa nåt på nätet, just pga av storleken. Har du nån erfarenhet?

Stina sa...

Tyvärr så beställer jag nästan aldrig cykelgrejjer på nätet; bara elastiska byxor. Storlekarna är luriga för det är fortfarande killkläder som dominerar,tror jag.

MonsterMamman sa...

Ja, det var ungefär min känsla också. Glömde ju att säga tack för tipsen var nog ltie trött :))! Det här är verkligen en av mina favoritbloggar.

Stina sa...

Tack! Det är alltid lika kul att höra. Jag blir så glad att du tar dig tid att läsa, kommentera och berömma!