måndag 3 september 2007

Gå med i en cykelklubb!

Jag har tidigare skrivit om hur bra och kul det är att cykla i grupp, i klunga. Som jag beskrev i den artikeln så är det enklaste sättet att komma igång att gå med i en klubb. Förutom att man kan gå på träningar och få träningssällskap så finns det många andra fördelar med att vara med i en cykelklubb. Den allra största är förstås att man träffar mängders med likasinnade. Om man dyker upp regelbundet på träningarna kommer man snabbt att inse att det är ungefär samma eldstjälar som dyker upp från gång till gång.

Ett träningspass ser med Fredrikshof ut ungefär så här: du dyker upp en stund innan utsatt tid (var och när läser du på hemsidan). Strax innan det är dags att ge sig av ger sig ledarna till känna. De gör en gruppindeling efter fartgrupper (lugn, medel, snabb-du väljer själv), och de ger instruktioner. Man släpper iväg de snabbaste grupperna först. I lugna gruppen (och ibland även i mellangruppen) kör man oftast med master större delen av träningen. Det innebär att ledaren ligger längst fram och drar och bestämmer tempot. Ofta är det sträckor inlagda där man får köra fri fart, och så samlas man igen. Svårare än så är det inte.

Om du är ny och osäker på om du ska orka eller hinna med så säger det till ledaren. Ingen lämnas någonsin ensam eller blir ifrånkörd (om det inte skett något missförstånd).

Min egen klubb, Fredrikshof, ordnar dessutom en massa andra aktiviteter. Det kan vara allt från träningsläger till turer till Åland, och tävlingar. Om man inte är sugen på att tävla är det faktiskt riktigt kus att vara funktionär, men det tar förstås lite tid.

Och du, det är ingen ursäkt att säsongen nästan är över. Det är nu du ska börja förbereda nästa säsong. Fredrikshof har för detta ändamål aktiv vinterträning på helger mm. De pass jag beskriver ovan är sommarpassen, vinterpassen går betydligt lugnare till. Vi ses på ett träningspass, eller hur?!


Inga kommentarer: