måndag 20 augusti 2007

Cykeltur i Camargue

Camargue är det hed- och träskland i vilket floden Rhôn mynnar ut i Medelhavet. Det sträcker sig längs kusten från Arles nästan ända bort till Montpellier. Området är till stor del nationalpark och det är bl.a. känt för sina rosa flamingos, för sina svarta tjurar och för sina vita hästar, men även för sin saltutvinning. Jag har alltid fascinerats av detta karga och ganska otillgängliga område. Jag har haft vägarna förbi några gånger, men aldrig haft tid eller möjlighet att utforska det närmare. Det bästa sättet att komma nära, är förstås att cykla. Vill man komma riktig när ska man cykla mountinbike, för en hel del av vägarna som leder in i nationalparken är grusvägar.

Mitt i Camargue finne en stor insjö, eller damm, som heter Etang de Vacchares. Vi startade i sydvästra hörnet av denna, i Les Saintes Maries de la Mer, som är en liten och ganska trist badort. Härifrån körde vi söder om dammen, längs med havet på en smal grusväg som är avstängd för biltrafik. På högra sidan hade vi milsvida, kilometerbreda stränder och havet, på vändstra sidan träsk och hed i ca två mil. Vattnet hade ofta torkat till salt, och det var bitvis som att cykla i ett månlandskap. Vi möte inte mycket folk, enstaka cyklister dök upp då och då.

Så småningom kom vi ut på asfalterade vägar och följde dammen norrut, på dess östra sida. Här var det grönare, mer vass och buskar, och åar, men fortfarande väldigt ödsligt. Så småningom kom vi ut på en större väg, som gick längs dammens nordsida. Nu skiftade landskapet åter karaktär, blev mer öppet hedlandskap. Förmodligen en ornitologs paradis.

Efter ett par mil på nordsidan kunde vi svänga in på stigar längs dammens västssida, och dessa ledde ner tillbaka till Les Saintes Maries, där vi startat. Det var denna sträcka, och den första biten längs havet som var den stora behållningen. Här såg vi de berömda tjurarna och hästarna, och befann oss mitt i det fantasktiska hedlandskapet som jag så gärna velat lära känna.

Totalt är turen på ca 70 km. Det är helt flackt, men vi hade rejäl motvind drygt halva sträckan, de sista 4 milen. Detta var mitt i högsommaren, så det var mycket varmt, ca 30 grader i skuggan. Som tur var kände man faktsiskt bara av det när man stod stilla med cykeln.

Ett tips, om du ska göra den här rundan är att du tar med dig riktigt mycket vätska, för det visade sig var mycket svårt att hitta vatten på vägen.

Om man inte är sugen på att cykla kan finns det föresten hundratals gårdar som erbjuder ridturer i området. Men efter att ha sätt de här stackars trötta turistutflykterna på plats, så är det dock inget jag rekommenderar. I Les Saintes Maries de la Mer kan man hyra cykel om man inte har egen.


Information om turen:
Total sträcka: 7 mil
Cykel: MTB (rekommenderas - grusväg)
Fil för nerladdning (.gpx): Camargue.zip


Inga kommentarer: