måndag 13 augusti 2007

Bye bye SATS

Jag sa upp mig från mitt instruktörsjobb från Sats idag. Anledning? Som instruktör på Sats ska man inte längre få använda egna brända skivor, och inte heller välja musik till sina pass fritt. Tills vidare ska man få lov att använda köpt musik. Den informationen fick jag idag, och de nya reglerna kommer att börja gälla från och med 1 september, dvs om mindre än en månad. Tycker du det låter knäppt att säga upp sig på stående fot på grund av detta? Här kommer förklaring/förtydligande.

Jag lägger ner väldigt mycket tid på att förbereda mina pass, både vad gäller träningsupplägg (vilken typ av intervaller, klättring - sprint, mm) och val av musik till övningarna.

Så här arbetar jag fram mina pass:
1. Jag bestämmer mig för huvudragen i passet, t.ex. som uppvärmning följt av intervallblock, kort återhämtning, klättringsblock, återhämtning, spurtblock och nervarvning.
2. Jag sätter tid på respektive block.
3. Jag går igenom mitt musikbibliotek och sätter musik till varje block. De låtar jag använder är sådana jag redan testat att träna till och som jag vet ger energi och som har spännande övergångar som jag kan jobba med i passet (dvs. tempoväxlingar vid refränger etc).
4. Jag skriver ner detaljer kring övningar för respektive låt, dvs gör ett passupplägg.
5. Jag redigerar låtarna för att t.ex ta bort intron, korta dem och snabba upp dem, och jag gör överlappningar. Allt för att de ska passa till mina övningar.
6. Jag gör en mp3-fil av passet som jag lägger på min IPod.
7. Jag testar passet i sal eller ute (ser skitfånigt ut, men det struntar jag i).
8. Jag gör korrigeringar i övergångar, tempo och byter ut låtar som inte funkar.
9. Jag bränner EN CD med hela passet.
10. Jag kör klassen. Om det fortfarande är något som inte stämmer, så gör jag ytterligare korrigeringar.

Den här processen tar ca en månad, men eftersom jag väljer min musik med stor omsorg (jag använder t.ex. aldrig låtar som är hits för stunden) så kan jag använda mina pass ganska länge utan att varken jag eller deltagarna tröttnar. Tro mig, man märker om deltagarna tröttnar.

För mig har det här sättet att jobba två stora fördelar:
1. Jag har hundra procent koll på mina låtar och det som händer i dem och jag har också koll på längden på passet. Jag kan därför känna mig helt trygg och säker i min instruktörsroll.
2. Jag jobbar med musik som jag älskar och det blir väldigt mycket enklare för mig att dela med mig av min inspiration och träningsglädje.

Att Sats nu tvingar oss instruktörer att välja musik från köpta skivor skulle innebära att jag skulle behöva ha 15 CD-skivor med mig och byta med. Det säger sig självt att det inte är bra varken för mig eller för mina deltagare.

Alternativet att Sats ger oss färdigt material att använda är inte heller bra. De har ju redan det upplägget för ca hälften av klasserna (de gula), och det funkar väl sådär för mig som instruktör. De passen är framtagna för att passa alla, och jag tror därför inte jag är ensam om att säga att det brukar vara max 1 låt som jag verkligen gillar och mins tre som jag tycker direkt illa om. Det här gör inte mig inspirerad och då är det sannerligen svårt att inspirera andra.

Man skulle kunna tro att man som instruktör skulle vinna tid på att slippa leta musik etc, men riktigt så enkelt är det inte. Dels är det så att det faktiskt är den här processen jag beskriver ovan som varit en del av min drivkraft att fortsätta som instruktör - att hela tiden kunna göra bättre och bättre pass. Och dels är det så att det tar ganska lång tid att lära sig de färdiga pass också. De byts dessutom var 3:e månad. Mina egna pass behöver jag inte byta riktigt lika ofta för de är jag ju ensam om att köra och jag har några stycken att växla mellan.

Som instruktör på Sats har jag alltid fått höra hur viktigt det är inspirera och engagera och med de nya reglerna så känner jag att jag inte längre klarar av att göra det. Därför har jag valt att säga upp mig idag.


10 kommentarer:

Anonym sa...

..and Hello World Class ;-) (och alla muskelstinna byggare)

Stina sa...

Ja, det känns tråkigt att lämna SATS, för de har mycket positivt att erbjuda också. Återstår att se om det finns möjlighet att hitta en annan arbetsgivare som förstår en att sätta sig in i oss instruktörerers verklighet och Satsa på oss. I slutändan är det ju vi som ger kunden upplevelsen, och som gör honom/henne till en nöjd eller missnöjd kund. Jag har ingen aning om hur det är på World Class, men det kan vara värt ett försök.

Anonym sa...

Hej Stina!

Synd att inte arbetsgivaren förstår bättre, men så kan det bli ibland!
Har nyligen skaffat mig en racer och utrustning för första gången i mitt 45-åriga liv och jag har haft otroligt mycket hjälp av dina råd med val av cykelnivå, kläder och annan utrustning! Det var en härlig upplevelse att "bränna iväg" och känna asfalten försvinna under hjulen på ett sätt som jag inte vetat om förut.
Tack för hjälpen och lycka till i ditt sökande efter nytt jobb!

Ove

Stina sa...

Ove, det där var faktiskt precis exakt på pricken vad jag behövde höra, och just idag. Bryt ihop och gå vidare är precis vad jag tänker göra :-) och lägga min energi på att göra nåt positivt som uppskattas. Och du, jag känner igen känslan. Jag blev själv biten för nåt år sen, och du känslan sitter i! Visst är det fantastiskt med en sport man kan utöva "på riktig" dvs. träna tävla, trots att man fyllt 40?

Anonym sa...

Hej
tråkigt att behöv sluta med något man gillar, men jag förstår dig efter som du lagt ner så mycket energi på förberedelserna för dina pass.
Bra att du står upp för något du brinner för.
Hoppas att du snart hittar något nytt jobb (jag antar att det kan bli något liknade) och att man får reda på vart man kan komma och träna.
Lycka till...
... det kommer att bli jätte bra!

Helena sa...

Hej
Tråkigt för dig, hoppas du hittar något annat. Det är ju spinninginstruktörer som du som gör spinningen så varierande och roligt. Jag tycker det är roligt att komma till ett pass där man märker att instruktörer lagt ned mycket jobb på musik och upplägg, man hittar ju ett pass som passar en då. På gymet där jag tränar har de börjat gå i från spinnig till förmån för RPM, inget illa om det, men det är ett upplägg där instuktörern inte har samma möjlighet att göra ett pass "till sitt", det är lite tråkigt och musiken är ju näst intill hits för stunden.
/helena

Stina sa...

Jag pratade med en person från Sats idag. Tydligen håller SATS på att förhandla kring rättigheter, och eventuellt kommer man att dra tillbaka riktlinjerna. Väldigt många har tydligen reagerat som jag. Bara på mitt hemmacenter kan det röra sig om ett 15-tal. Det kommer definitivt att påverka medlemmarna negativt, och i så fall kommer det att hända saker
:-) Spännande fortsättning följer.

Puma sa...

hej hej. hittade din blogg först nu. synd att jag inte hann uppleva dina pass för de verkar både gedigna och väl genomtänkta. så... om du börjar på sats igen kan du väl hojta till?? :-)

Stina sa...

Hej Puma! Läser din blogg sen en tid och gillar den skarpt! Jag har börjat vackla i mitt beslut,och har kommunicerat det tydligt och fått ett öra, tror jag. Hör av mig om jag kommer tillbaka!

Anonym sa...

Hur har det gått?