onsdag 29 augusti 2007

Bli spinningistruktör - för- och nackdelar

Nu är hösten här, och det med besked. Jag frös ordentligt på vägen hem idag, särskilt om händerna.

Kanske har du börjat fundera på att krypa in i gymmet, efter all utomhusträning i sommar, och konstaterar, åter igen att, det är dyrt, och att gymkortet i sig inte är någon garanti för att komma iväg till träningen. Månne går du i samma tankar som jag gjorde för några år sedan, dvs du funderar på om du ska ta och ta och utbilda dig till spinninginstruktör. Det finns en del för och nackdelar, som jag tänkte dela med mig av.

På plussidan:

 • Gratis träning, man får tillgång till alla typer av träning på det gym man jobbar på
 • Man kommer iväg, det går inte att komma undan med dåliga ursäkter
 • Man får chansen insprierer andra
 • Man håller formen
 • Det är grymt kul och belöningen är omedelbar när det går bra (=beröm)
 • Man träffar mycket trevliga, träningsintresserade människor
 • Man lär sig mycket om träning, både i utbildningen och genom de frågor man får av deltagare
På minussidan
 • Man måste själv hitta vikarie när man behöver vara ledig, och ofta även när man är sjuk
 • Man binder upp sig på vissa tider i veckan. Klubbarna kräver ofta att man ska köra 2 ggr i veckan
 • Du tränar inte dig själv, du tränar andra
 • Det tar mycket tid och engergi att sätta ihop pass
 • Låg ersättning för det myckna jobbet
Mer att tänka på
Innan du anmäler dig till utbildningen ska du veta att det är stor skillnad på att vara instruktör och att vara deltagare. Som instruktör är det mycket mycket man ska hålla reda på, takt, timing, musik, hur delatarna mår och deras teknik, ge signaler, förklara övningar osv.

Du måste gilla att prata och agera inför grupper, och gärna vara lite teaterapa. Om du har möjlighet, så tycker jag du ska testa att leda en klass innan du anmäler dig. Om inte annat sk kanske du kan simulera, föreställa dig att du sitter därframme. Jag vet att många som inte haft kraven klart för sig visserligen klarar utbildningen, men går aldrig vidare och tar jobb som instruktör.

När du väl sökt till utbildningen, var inte blyg och göm dig inte, utan ta alla chanser att öva på ledarskapet. Det kommer du att ha jättenytta av när du ska köra dina första pass. Det är också bra att ha en plan för hur och var man ska få jobb efter utbildningen.

Låter det oöverstigligt? Det hoppas jag inte, för det är det verkligen inte. Allt jag beskriver ovan är utmaningar, och det är till stor del dessa utmaningar som gör att man tycker det är kul och fortsätter. För kul är det som sagt, fantastiskt kul. Det gäller bara att ha rätt förväntningar.


4 kommentarer:

Terese sa...

Kul att det gick så bra för dig imorse. Det är viktigt att få ett bra avslut och en positiv känsla när man ska sluta ett jobb och gå vidare mot nya utmaningar :-).

Stina sa...

Har inte tänkt på det på det sättet, men det har du förstås helt rätt i!

Anonym sa...

Hur funkar det med utbildning? Vad för formell utbilning kräver gymmen?

Stina sa...

Alla större gymkedjor har ju sina egna utbildningar. Friskis och Svetttis kräver att man har gått deras, oavsett om man har någon annan. På alla andra gym jag varit i kontakt med (World Class mfl) så funkar SAFE-utbildningen. SAFE är ett företag i samma koncern som SATS, men fristående. Jag har själv en SAFE-licens, och jag tyckte det var en mycket bra utbildning, om än dyr. Sen är det också så att SATS med jämna mellanrum har sk. trainee-utbildningar som de köper in av SAFE. Då får man förbinda sig att köra ett tag på SATS, men utbildningen är mycket billigare.