tisdag 31 juli 2007

Tour de France-tankar

Ja, ja, jag vet. Touren är över för i år. Mycket har sagts om cykling, doping och till med om Tourens framtida vara eller inte vara. Mer kommer att sägas. Mina egna tankar och känsor rör främst mina egna upplevelser av Tour de France, i Pyrenéerna. Det känns som andra redan sagt det som ska sägas i övrigt. Helena gymråtta, t.ex., säger det så bra i sin blogg.

Redan tidigt i våras bestämde jag och min sambo att vi ville se en eller ett par etapper av denna fantastiska cykeltävling. Vi var också sugna på att cykla i bergen, och ville gärna upptäcka just Pyrenéerna.

Att vi valde just bergsetapper berodde på att vi misstänkte att vi skulle se få se så mycket som möjligt av cyklisterna eftersom det går lite långsammare i bergen. Det är ju också en särskild utmaning att cykla i berg, det har man förstått både när man tittat på tävlingar och när man pratat med andra som testat. Vi skulle också själva bli varse att så var fallet.

De två etapper vi valt ut var etapperna Foix - Loudenvielle och Gourette - Col d’Aubisque. Den förra vanns som bekant av Vinokurov och den senare av Rasmussen. Vi hade hade inte alls följt med i turerna kring de båda, och helt missat stormen kring Rasmussen. Beskeden om dem kom därför som en total överskning, särskilt vad gäller just Rasmussen.

Den första tanken var att förkasta hela klabbet. "Nu får det räcka, de är dopade hela gänget". Man kände sig dum som lagt en massa tid och ansträngning på att ta sig till en tävling som genomfördes av fuskare. Man kände sig nog mest lurad.

Denna första ilska la sig nog rätt så snabbt. Vi lät helt enkelt allt det positiva vi upplevt under de etapper vi följt La Grande Boucle (dvs. den stora slingan, som Touren ofta kallas på franska) ta överhanden. Det är trots allt en folkfest och en cykelglädje utan motsvarighet.

Vi tog oss själva en aningens skamsen liten funderare över vår längtan efter en superstark hjälte a la Armstrong som krossar all konkurens.

Vi fokuserade till sist på alla de cykelhjältar som genomför denna totala strapats utan att ta otillåtna preparat till hjälp. Problemet är bara att det är så svårt att veta vilka de är...


Inga kommentarer: