tisdag 31 juli 2007

Pyrenéerna - en kärleksförklaring

Jag och min sambo har alltså precis kommit tillbaka efter att bl.a. ha tillbringat en dryg vecka i Pyrenéerna. Det har varit en så komplett härlig upplevelse att jag känner att jag måste dela med mig av mer än bara cyklingen. Det kommer förstås mer om den, misströsta inte!

De första dagarna i Pyrenéerna tillbringade vi i Luchon-dalen, i en liten by som heter Juzet de Luchon, ca en km utanför Bagnère de Luchon. Staden Bagnère de Luchon är en söt och trevlig liten kurort där man hittar det mesta. Man är givetvis inte ensam besökare, men man behöver inte heller trängas. Från Luchon kan man via kabinbana eller bil (eller varför inte cykla) ta sig upp till skidorten Superbagnère, där man har en fantastisk utsikt över hela dalen, och de anslutanda dalarna på vägen upp.


Bodde gjorde vi på ett litet värdshus, Le Poujastou (Gite de France). Boendet i sig var en upplevelse. Det här pensionatet drivs av charmerande Elodie Cottereau, som tar emot alla sina gäster med samma genuina värme, och hennes man, som är bergsguide. Här kommer man Frankrike in på livet - man känner sig inte som en påträngande turist utan som en välkommen gäst. Det är lungt och rofyllt. Rummen är trevliga och fräscha.

Världshuset ligger vackert beläget med bergen som inramning. Man behöver inte oroa sig för stölder och andra otrevligheter som följer i den moderna turismens fotspår. Cykeln ställer du i garaget, som är olåst och nyckeln hänger du precis utanför dörren.

Om du reser hit ska du definitivt prova på Elodies table d'hôte - en middag på världshuset. Maten är enkelt underbar, och sällskapet kan vara mycket underhållande. Det underlättar dock om man pratar franska, för de flesta gästerna är förstås franskspråkiga. Elodie gör dock sitt bästa för att placera folk som kan kommunicera tillsammans.

Aktiviteter i Luchondalen, då? Mitt självklara tips är förstås cykling, åtminståne i detta sammanhang (hallå-cykel-spinning!). Här är det nära till klassiska cykeltrakter - Col de Peyresoudre (nåja, debut detta års Tour), Superbagnère, Col d'Aspin, osv. Eller varför inte cykla till Spanien, det är 9 km dit på brant bergsväg. Otaliga, inte särskilt trafikerade vägar slingrar sig längs dalarna och upp längs bergssidorna, och du är garanterat aldrig ensam. Hit kommer cyklister från övriga Frankrike, från Spanien och från Holland etc. Det är glädje för en cykelgalning att se alla dessa cyklister.

Om du hellre vill cykla mtb finns det massor att upptäcka, info hittar du på Poujastou, eller fråga värdfolket annars! De hjälper dig också att hyra cykel om du vill.

Det finns möjlighet att bada kurbad, Luchon är en klassisk kurort. Man kan testa canyoning, rafting, grottutforskning och mycket annat.
Självklart kan man även ägna sig åt fotvandring, eller randonée som det heter på franska. GR 10 (den Grande Randonnée, dvs. vandringsled, som sträcker sig från Medelhavet till Atlanten över Pyrenéerna - passerar förstås här. Antingen gör man dagsetapper på denna, vilket vi gjorde några, eller så gör man lite längre vandringar och tar in på sk. refuges som finns längs leden.
6 kommentarer:

Anette Kiss sa...

Jag ser fram emot fler inlägg om cyklingen och så önskar jag mycket bilder, tack :-)

Själv är jag också tillbaka från en cykelsemester i Frankrike, som du kan läsa om på cykelmuppar.se. Vi har lagt upp i princip alla våra bilder nu och det lär bli fler filmklipp.

Stina sa...

Det är på gång, absolut! Tyvärr blev det inte riktigt så mycket cyklat som jag tänkt mig :-(

Er cykling i Alperna har jag följt med stort intresse och mycket beundran i min favoritblogg. Hur tusan orkade ni med Monsterrundan!? Respekt!

Jag å min sida ser framemot dina inlägg, Anette! De gör mig alltid på gott humör.

Anette Kiss sa...

Inga skador väl??

Just den dagen vi körde monsterrundan hade jag en av mina sämre dagar. Inte det perfekta upplägget med andra ord. Som tur var så kunde jag pigga upp den rundan med massiva utmattningsfnissanfall och som vanligt så har jag en helt underbar förmåga att uppskatta cyklingen trots att jag kanske inte mår så bra (läs illamående av trötthet). Den förmågan har jag inte tränat mig till. Jag bara upptäckte den och jag är så tacksam för den.

Jag hade ju egentligen inte tänkt att skriva så mycket mer om Frankrikeresan, men bekräftelse är en mäktig inspirationskälla visade det sig. Tackar och bugar för berömmet.

Unknown sa...


I like it whenever people get together and share views. Great site, keep it up! paypal login

Travis Smith sa...


Hey there! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks! outlook sign in

Theodor sa...

A 30-year fixed-rate mortgage is the most common type of mortgage. articles