söndag 22 juli 2007

Mer om gruppcykling

När man väl har upptäckt gruppcykling, så tar det inte lång tid innan man börjar uppskatta hur härligt det ärr att ligga i en grupp som leds av en trygg och jämn master. Han eller hon är som en motor som går och går utan plötsliga ryck. Det här är dock ingen självklarhet, det vet alla som testat cykla i grupper med nybörjare eller med lite hetare cyklister.

Som jag nämnde tidigaredet behövs mindre anstränging för att ligga inne i klungan. Detta innebär förstås att det krävs en större ansträngning att ligga längst fram och dra, som det heter. Därför brukar man, om man inte kör med master, som ofta är fallet i t.ex Hovets lugna grupper, turas om att dra när man tränar i grupp.


Hur själva skiftet går till beror på om man kör på ett eller två led, från vilket håll vinden kommer osv. I cykelsporten finns det förstås regler för hur dessa skiften ska gå till, för att det hela ska löpa smidigt. Om du vill läsa på innan första turen så kan du göra det på http://www.fredrikshof.se/2674 .


Det viktigaste att tänka på när man ska upp och dra är att försöka hålla en jämn fart, och inte öka när man går upp. Det är lätt hänt att man tror att man måste ta i som bara den, vilket inte är fallet. Så innan man går upp i täten ska man kasta ett öga på farten på sin cykeldator och se till att inte öka allt för mycket. Även en liten fartökning upplevs som ett ryck längre ner i ledet, det blir dragspelskörning och alla tröttar ut sig i onödan.


När man väl hamnat i täten stannar man ganska kort tid, 30 sekunder till 1 minut är lagom. Tanken är ju att man ska dela på jobbet för att orka längre och snabbare, och ju fler man är, desto längre vilor får man mellan dragningarna, vilket är bra. När man är redo att bli avbytt säger man det, eller ger tecken.


Inga kommentarer: