måndag 9 juli 2007

Klä sig rätt - finurliga cykelplagg för sommarhalvåret

Solen skiner och det är inte ett moln på himmeln. Du har är helt rätt klädd i din cykeltröja med korta ärmar, dina cykelbyxor, strumpor och skor och så förstås hjälm och hanskar. När du varit ute i 2 h och har 2 h hem, så slår vädret om. Det blir kallt, och regnet hotar. Är du beredd? För det är sant som de säger, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder :-)

Helst vill man ju inte ha med sig en ryggsäck om man kan slippa, eller hur? Och det finns faktist en hel del finurliga cykelplagg som man kan kan få ner i ryggfickan, och som gör en beredd på det mesta!

Här kommer några:

Lösa knä- och armskydd
Eftersom särskilt knäna är väldigt utsatta när man cyklar, så är ett par (tunna) knävärmare en bra försäkring mot onda knän. Både arm- och knävärmare är lätta att dra av eller på sig vid temperaturskiften.

Tunn vindväst
Tar minimalt med plats, och ger den där lilla extra värmen man behöver ibland. Otroligt praktist; jag har den alltid med mig.

Skoöverdrag
Jag fruktansvärt frusen om fötterna, det ska erkännas. Så om det inte är över 20 grader och strålande sol, så använder jag skoöverdrag. När det är blött och kyligt har jag tunna neoprenskydd, när det är runt 20-strecket drar jag på tempoöverdrag som ger lite vindskydd och tillräckligt med värme.

Undertröja
Jag tycker det kan vara ganska skönt att ha undertröja under cykeltröjan. När det är riktigt varmt kör jag Craft Pro Cool , och när det är inte är jättevarm så har jag gärna tunna nättröjor. Undertröjorna transporterar bort fukten och gör att man inte blir dyblöt och nerkyld på det sätt som man kan bli om man inte använder dem.

Tröjjacka
Om det är kyligt och jag är helt säker på att det inte kommer att regna så har jag en långärmad tröja som är aningens tjockare än en vanlig cykeltröja. Beroende på temperatur så kör jag den här utanpå cykeltröja, så jag kan dra av den om det skulle bli varmare, eller utanpå undertröja, om jag inte tror att temperaturen förbättrar sig.

Tunn vindjacka
Om jag tränar kvällstid under sommarhalvåret eller om det ser ut att börja dugga, så har jag ofta en tunn, tunn vindjacka med mig. Oftast behöver jag aldrig använda den under passet, utan tar fram den efter passet, under eftersnacket och för hemfärden. Den här jackan funkar även hjälpligt mot duggregn, men inte mot ösregn.

Regnjacka
Använder jag bara vid ösregn, men även om man inte blir våt utifrån, så blir man det innifrån. Den här använder jag mycket sällan. Om målet är att man ska få med sig allt i ryggfickorna, så får man nämligen välja någon av väst- eller jackalternativen. Regnjackan får bara följa med om det regnar från start.

Glasögonfordral
Till sist ett lite oväntat tips, kanske: om man lägger mobiltelefonen i ett glasögonfordral så skyddar man den mot eventuella vurpor. Själv brukar jag även lägga min ipod i fordralet.