måndag 16 juli 2007

Homus socialus cyklistus

Cyklister är sociala varelser. Vi gillar att träffa liksinnade och utöva vår passion tillsammans. Om vi inta kan utöva, så kan vi snacka cykling. Det här är något som jag tar för givet, men aldrig reflekterat över huruvida det är ett globalt fenomen eller inte.

I förra veckan, under en tjänsteresa i Frankrike, fick jag bevis (ovetenskapligt, jovisst) på att det inte bara är ett svenskt fenomen, om jag nu trott det...

På en restaurang i en avkrok utanför Roissyflygplatsen (där jag hamnat pga att jag missat planet hem) så frågar plötsligt hovmästaren om jag är cykelintresserad. Jag stirrar pafft på honom, hur kunde han veta? Han pekar på min Polar 725 som jag alltid har på mig, och säger "jag har också en sån". En stund senare kom han fram och frågade om jag gillade landsväg eller mtb, och så var vi igång att dela erfarenheter. En stunds intensivt bollande kring cykelkänsla, träning, komponenter, skogsvägar, Tour de france-favoriter osv, och sen skilldes våra vägar.

I efterhand slog det mig att vi bara hade detta enda gemensamt. Han var hälften så gammal som jag, svart, helt olika jobb, det är ett annat land och kultur, osv. Jag har varit ganska mycket i Frankrike, men har då aldrig kommit i samspråk med någon på det här sättet.

Just detta är en av de saker som gör cyklingen så fantastisk - mötet med människor som man i vanliga fall förmodligen inte skulle träffat!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stina!
Intressant läsning. Det måste vara ventilhattarna som gör att det går så långsamt för mig och att alla flinar, hälsar och är glada när man är ute på en runda. Man kanske skall prova med knallkorkar istället?!
Apropå nåt annat, kan inte du dela med dig av din erfarenhet när det gäller uppladdning inför träningsrundorna, ev även inför tävling? Då menar jag inte den mentala uppladdningen utan mer vad man bör äta och dricka för att få lagom långsam men ändå kraftig energi under 1-2 timmars träning? Har varit ute på 4 rundor på 1,5 vecka sedan jag köpte cykeln och märker att energin tar slut lite för fort. Har alltid en energidryck med mig för säkerhets skull och den har gått åt efter ca 3/4 av sträckan.
Vill även denna gång säga att jag tycker det är "skitkul" att cykla på min nya racer och jag har haft otrolig nytta av dina tips och råd!!! Dagen efter en runda har jag börjat längta ut igen!
Hur går det förresten med jobbsökandet? Har inte någon trög arbetsgivare fattat vilket fynd som söker jobb??!! / Ove

Stina sa...

Jojo, loosa hattarna, så kommer du att märka skillnaden, det gjorde ju cykelmuppen Jesper ;-)

Jag tackar och bugar berömmet och för för innehållsförslag! Det kommer definitivt, även om jag tyvärr inte direkt är expert. Förhoppningsvis kan jag bidra med nåt nytt.

Vad gäller jobbet, så går det trögt. Jag misstänker att vi är många som söker, och så är jag lite bekväm för jag vill jobba nära hemma eller jobbet. En öppning har jag dock, och det är att köra vinterträning för Hofvet. Det är egentligen det mest perfekta, för då behöver jag bara krypa in i spinningsalen på vintern, och inte på vår, sommar och höst. Under dessa säsonger ska man ju självklart träna ute, tycker jag. Tack igen, Ove, för all uppmuntran och input!