måndag 25 juni 2007

Så här tar jag fram kartor och gpx-filer (rutter)

Som jag tidigare nämnt har jag för avsikt att lägga ut kartor och gps-rutter här på bloggen. Här kommer lite bakgrund om hur jag gör.

När jag ska lägga ut mina tips om träningsrundor så kommer jag att ha med

1) en kortfattad beskrivning av turen
2) en kartbild i gif-format som visar rutten
3) en datafil i .gpxformat som innehåller rutten. Den här filen kan man importera till en gps-navigator och använda som rutt att köra själv. För att kunna bifoga den har jag zippat den, så den måste packas upp innan användning.
4) en gif-bild med höjdangivelser (när det känns relevant)

Som jag tidigare skrivit om så har jag använder jag en Garmin Forerunner 305, som är en cykeldator med gps, när jag tränar utomhus. Med hjälp av den här cykeldatorns kommunikation med satelliter får jag veta hastighet, sträcka mm. Forerunnern registrererar detta data, samt även min rutt, inklusive höjdangivelser. Allt detta data flyttar jag från cykeldatorn till datorn med hjälp av ett program som heter Garmin Training Center.

För att få fram datafilen, så använder jag Garmin Training Center-programmet. Med hjälp av detta kan jag exportera en sk. bana. Det filformat jag får ut heter .tcx. Detta filfomat är Garmins eget, och det kan inte användas rakt av, utan behöver konverteras. Konverteringen gör jag på en sajt som heter http://www.gpsies.com/ (http://www.gpsies.com/upload.do?uploadMode=convert). Här får jag ut det mera användbara filformatet gpx.

Kartan får jag fram genom att ta Gpx-filen jag får ut och ladda upp den på http://www.gpsvisualizer.com/. Här kan jag välja om jag vill ha den utritad på Google maps eller på Goggle earth. För att kunna lägga ut denna på min blogg gör jag en jpg av kartan genom att göra en skärmdump som jag beskär.

Om du se rutten mer detaljerat, och kunna zooma in och ut i kartan, kan du själv använda gpxfilen och ladda upp den till http://www.gpsvisualizer.com/ .Länkar:
http://www.gpsies.com/upload.do?uploadMode=convert
Använder jag för att konvertera de filer jag får från Garmin Training Center till det vanligare formatet gpx.

http://www.gpsvisualizer.com/
Använder jag för att rita ut min tur på en Google karta


5 kommentarer:

Anonym sa...

Tokbra! Jag köpte en Forerunner 305 för två månader sedan och har funderat på hur man får in koordnaterna från mina löppass på en karta. Din beskrivning var perfekt!

/Markus

Stina sa...

Visst är det kul med kartor! Du kanske vet att om du köper (eller "lånar") friluftskartan, så kan du få in den i Trainingcenter. Det är lite roligare än standardkartan, eftersom den är mer detaljerad. Så snygg som Googlekartorna blir den dock aldrig...

Anonym sa...

Men om du använder Sport Tracks 2.0 så får du satelit bild direkt utan jux med en massa siter.

Problem jag har är hur man skapar rutter till cykel vägar. Någon bra Ide?

Stina sa...

Jaaa! Det här programmet hade jag missat. Tack för tips! Lite klurigt att komma igång, men det verkar toppen. Jag ska kika på det där med rutter, det är något som jag länge velat åstadkomma själv, men än så länge inte kommit igång. Tack igen!

Anonym sa...

Jag använder Trails till min iPhone. Där visas kartan sen när man drar igång trycker man bara till på "record" så spelas rutten in och ger info om medelhastighet, längd, höjdskillnader och en massa annat. Lite synd att den är optimerad för landsväg, då jag kör mtb. Men många stigar finns med på kartorna.