söndag 20 maj 2007

Mer om komponenter (skaffa racer del 5)

Som om det inte räckte med att ta ställning till vilket material och vilken komponentgrupp man ska ha, så finns ett otal ytterligare komponenter som man kan påverka på sin cykel, och som förstås påverkar cykelkänslan. Och om du inte redan visste det, så finns det ingen som helst övre gräns för hur mycket tid och pengar man kan lägga på sin cykel. Här kommer lite mer om komponenter som man har glädje av att ägna lite mer uppmärksamhet åt.

Hjul
Om det är någonting du ska uppgradera på din cykel när du köper den (eller har haft den ett tag) så är det hjulen. I testet i Kadens nr 3, så menar man att de cyklar man testat i 10.000-kr klassen skulle bli ”riktiga fullblodsracers” med ett par styva, lätta hjul med fina däck. Man ska dock vara på det klara med att hjul är dyra. Mins 2000 kr paret får du räkna med. Runt 8.000 ligger tävlingshjulen, och det finns förstås ännu dyrare.

Styre
Om du är tjej, så är det här en utrustningsdel som du ska ta dig en funderare på. Bredden på styret ska ungefär motsvara bredden på axlarna. Då majoriteten av cyklar är gjorda för killar och då killar vanligtvis har bredare axlar än vi tjejer, så tenderar vi få för breda styren när vi köper färdigbyggda standardcyklar. Att cykla med för brett styra kan leda till smärtor i axlar och nacke och kanske till och med förslitningskador. Jag misstänker att man får mer luftmotstånd också, eftersom man öppnar upp famnen mot vinden.

Idag finns det tjejstyren att köpa till sin racer. Om du köper ny cykel kan du försöka få herrstyret utbytt, tycker jag. Deda 4girls är en variant.

Det kommer mera...


Inga kommentarer: