torsdag 10 maj 2007

Grön våg för cyklister!

Jag är inte bara cyklist, jag är vardagscyklist också. I Stockholm. Jag tar cykeln oavsett vart jag ska. Till jobbet, till kundmöten, till mina spinningklasser. Det har sina nackdelar (som regn och stöldrisk), men fördelarna överväger radikalt. Hur annars kan man i rusningstid ta sig från Hornstull till Berwaldhallen på knappa 20 minuter!?

Med tanke på att cyklister (tillsammans med fotgängare) är det trafikslag som definitivt inte smutsar ner och inte heller bidrar med buller, samtidigt som cykling bidrar till förbättrad hälsa, så tycker jag faktiskt att man borde belöna cyklister långt mycket mer än vad man gör idag! Vi bidrar ju till allas trevnad (ja, kanske inte taxi och busschaffisar, men ändå)! Och nej, jag är varken miljöpartist eller stockholmspartist. Jag är cyklist, helt enkelt.

Man kan ju önska sig mycket som cyklist: fler och bättre cykelbanor, helst med snabba och långsamma körfält, bättre skyltning, att det blev svårare för bilarna att ta sig fram i stan, så att fler törs och/eller tvingas ta cykeln och, sist men inte minst, deportering till Sibirien av cykeltjuvar. Allt det där är bra för alla, men man får väl förstå att det inte går att genomföra över en natt.

En sak som som inte borde vara så svår att få till, det är grön våg för cyklister på trafikerade leder i stan. Ljusen på de här gatorna är alltid anpassade för biltrafiken, och som cyklist får man ofta stanna vid varenda ett, om man inte kör som en tokdåre. Och det kan man ju sällan, för det är nästa alltid nån vingelpelle ivägen. Götgatan är ett praktexempel, 10 rödljus, där man får stanna för varenda ett, och som lök på laxen, dessutom, en stollig gågata man där man ska ta sig förbi aningslösa fotgängare. Jag misstänker att väldigt många som skulle vilja cykla från södra Söder förbi Slussen avstår för att det är så knöligt att ta sig fram. Värdelöst!

En annan sak som inte heller borde vara så svår är fler rejäla cykelparkeringar. Det är faktiskt skandal att det ofta är helt omöjligt att hitta riktiga cykelställ som man kan låsa fast cykeln i (ett måste, om man inte vill dela ödet med 10 000 andra som får sin cykel stulen varje år i Stockholm). Man vill ju inte förlora tidsvinsten med att parkera på andra sidan stan, så då får det bli lyktstolpar och annat, och det är varken snyggt eller optimalt.

Som sagt, fram för grön våg för cyklister!


Inga kommentarer: