onsdag 30 maj 2007

Cykla med GPS

Idag vet väl de flesta vad GPS är, men visste du att det finns bra och inte allt för dyra verktyg som du ka ha både nytta och nöje av när du cyklar? Själv har jag helt övergett allt vad gamla mossiga cykeldatorer heter till förmån för satellitnavigering. Det låter avancerat, men är hur enkelt som helst. Du behöver egentligen bara starta den, och köra. Det behöv ingen krånglig hjulinställning och inga jobbiga sladdar.

Med min gps (jag har en sån som på bilden, en Garmin Forerunner 305) mäter jag fart, tid, distans och puls under passet. Jag kan kolla på snitttid, snittpuls, varvid etc. När jag kommer hem laddar jag över datat till datorn via en vanlig USB-kabel och kan kolla på snitthastighet, distans, maxfart, snittpuls, maxpuls.

Men kanske coolast av allt: jag kan se på karta var jag har varit! I analysprogrammet som följer med finns möjlighet rita ut passet på karta, och jag kan plocka över mina rundor till Google map eller Google earth.

Inom kort kommer jag att börja lägga upp filer med trevliga rundor som jag kört, plus karta, som andra som har gps kan ladda över till sina gps:er och använda. Eller bara kolla på för att bli inspirerad.

En annan användbar grej är att jag kan ta fram kordinater för var jag befinner mig och lämna dem till min sambo. Om jag är helt vilse så kan han mata in kordinaterna i hitta.se, och tala om för mig var jag är. Om jag kört punka och glömt slang, så kan han mata in koordinaterna i bilnavigatorn och komma och hämta mig. Fantastiskt!

Förutom basdata, så har min gps en uppsjö med träningsprogram, t.ex. olika intervallpass. Man kan förstås göra egna pass också. Jag har även en Polar 725, som ju är framtagen specifikt för cykling, och när det gäller just att sätta ihop pass, så är Garmin helt överlägsen. Polar har en viss fördel vad gäller träningsprogrammet, med analyser och så, och att man inte behöver tänka på batteritid, samt att den är enkel att använda inomhus, om man bara vill ha pulsdata. I övrigt så är Garmin en vinnare.

Du kan också träna med virtuell partner, vilket innebär att du ställer in ett visst tempo på gps:en. När du startar träningen så ser du en figur på skärmen, och om du är snabbare eller långsamare, så syns det. Själv har jag bara använt den här funktionen när jag löptränat. Det är stressande men samtidigt kul och peppande.

Garmin har även en modell med lite större skärm som man enbart kan fästa på styret. Den använder min sambo och han är jättenöjd med den.


Inga kommentarer: