tisdag 17 april 2007

Tips när du ska skaffa din första racer (del 1)

Val av cykeltyp (del 1 av 4)
Dina kompisar har tagit med dig ut dig på sina cykelturer några gånger. Du har lite svårt att hänga med, för de kör lätta racercyklar, och du kör din gamla tunga mountainbike, så nu börjar du fundera på att skaffa en racer, du också. Du tänker, "är det verkligen nödvändigt?" och "hur gör man"? och till sist "måste det kosta skjortan?". I ett antal inägg, så ska jag försöka hjälpa hjälpa dig på traven att reda ut tankarna. Det första, här nedan, handlar om val av cykeltyp. Senare inlägg kommer handla om sätt att skaffa cykel (ny eller begagnad), mått på cykel och märke och utrustning. Sist, men inte minst, mountainbike vs racer.

Den första frågan, om det är nödvändigt, är kanske den lättaste, tycker jag. Om du vill träna cykling på asfalt seriöst, kanske i någon klubb, så ska du självklart köpa en riktig landsvägcykel. De större smalare hjulen och den lägre vikten, samt den aerodynamisk sittställningen som bockstyret bidrar till gör dig faktiskt automatiskt betydligt snabbare. Och så blir det förstås väldigt mycket roligare att träna, men det får du ta mitt ord på :-)

En vanlig fundering är om man inte skulle kunna hitta en cykel som kan "allt", dvs. som du kan köra både i skogen, i stan och träna i med dina kompisar som kör racer med. En så kallad hybrid. Det finns dock ingen cykel som är bra på allt detta. Du kan få en som är halvbra på alla områden, utan att vara riktigt vass på nåt. Ska du cykla på stigar och rötter behöver du en cykel med mindre och bredare hjul och en mer upprätt sittställning för att det ska vara kul att cykla. I stan behöver du samma sak, men du vill även kunna lasta saker och ställa ifrån dig cykeln. Pakethållare och stöd gör cykeln tyngre och därmed dig långsammare. Men viktigare än så, signalerar "amatör" bland de initierade, och det vill du väl inte?

Med andra ord, vill du cykla snabbt, på asfalt och har som hemlig målsättning att köra Vätternrundan en dag, så ska du satsa på en landsvägscykel, en så kallad racer. In nästa inlägg tar jag upp hur du kan gå tillväga för att skaffa dig en racer, och längre fram vad du bör tänka på innan du slår till.


Inga kommentarer: