torsdag 19 april 2007

Begagnat eller nytt? (skaffa racer del 2)

Du har läst mitt förra inlägg här nedan - eller helt enkelt bestämt dig själv - för att du äntligen ska köpa din första racercykel. Nu står du inför nästa val, ska du köpa en ny eller ska du försöka hitta en begagnad cykel?

Om du redan vid det här laget är säker på att du kommer att älska att cykla snabbt på asfalt och dessutom har mellan 10.000 och 15.000 kr att investera, så tycker jag du ska satsa på en ny cykel. Vänd dig till en seriös cykelhandlare, så får du all hjälp du behöver. I Stockholm har du t.ex. Cykelcity, Cykelspecialisten, Jarla cykel, (och även Cyklig, ECI eller Cykloteket som är kunniga men kanske inte alltid så servicemedvetna). Det kan också vara bra att veta att de flesta handlare (utom Cykloteket) lämnar upp till 10% rabatt om du är medlem i en cykelklubb. Fler handlare hittar du på http://happymtb.org/forum/butiker/.

Om fortfarande känner dig lite tveksam och vill testa först, och om din budget ligger på mellan 5.000 och 9.000, är mitt tips att satsar begagnad cykel. Många aktiva cyklister har för vana att byta upp sig regelbundet, och passar då på att göra sig av med riktigt bra cyklar. Och så har du de som tröttnat.

Begagnade cyklar hittar du självklart på Blocket. Skippa annonser som inte innehåller information om komponentgrupper och ramstorlek. Såna säljare är inte seriösa. Andra bra försäljningskanaler är köp- och säljsidor på cykelklubbarnas hemsidor. Fredrikshofs köp- och säljsidor är både välbesökta och innehåller många godbitar. Andra klubbar är CK Valhall, också i Stockholm, och CK Lunedi i Lund, Skåne. Dessutom finns det ett forum i anslutning till Vätternrundans webbplats med köp och sälj (som just nu är tomt, men som kanske kommer igång när loppen närmar sig.

Oavsett om du köper nytt eller begagnat, så gör du klokt i att vara lite påläst innan du går vidare. Om du inte redan insett det, så är cykel en extrem materialsport och du har fortfarande många, många val framför dig. I nästa inlägg får du tips om storlekar, material och cykelkomponenter.


Inga kommentarer: